LEITHA Emlékév

2011. május 17-én lesz 140 éve, hogy Újpesten vízre bocsájtották az S.M.S. LEITHA monitort, Őfelsége I. Ferenc József császár és király dunai hadiflottájának második egységét. A jeles évfordulót megünnepelendő a LAJTA Monitor Múzeumhajó felújításában közreműködő civil szervezetek – a Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány, az EURÓPA Csoport, a Cs. és Kir. Dunaflottilla Hagyományőrző Egyesület, valamint a TIT – Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület - LAJTA EMLÉKBIZOTTSÁG-ot hoztak létre a 2011-es Emlékév szervezésére és a részletes programok megállapítására.

Program

 1. Támogató bál: „Hajósok bálja”, 2011. február 19-én az EURÓPA Rendezvényhajó fedélzetén
 2. Komárom (április 27.– május 1.)
  Facebook esemény
  Letölthető brossúra: külzet, belzet
  • Április 27.: Konferencia a szintén 140 éves Monostori erődben:
   • 10:00 megnyitó
   • 10:05 Dr. Balogh Tamás: Az osztrák-magyar haditengerészet
   • 10:30 Dr. Balogh Tamás: Cattaro – flottatámaszpont
   • 10:50 Kozma Endre: A cattarói erődök
   • 11:30 Dr. Margitay-Becht András: A LEITHA monitor története és felújítása
   • 12:00 Magyar Csaba (Magyarország tiszteletbeli konzulja, Montenegro)
  • Április 28. - május 1.: A LEITHA Monitor bemutatása a közönségnek, tárlatvezetés a TIT HMHE tagjai által. Programváltozás! A hajó már 28-ától egészen vasárnapig látogatható!
 3. Szob (május 2-4.)
  Facebook esemény
  Letölthető brossúra: külzet, belzet
  • Május 2.: Dél körül a LEITHA Monitor megérkezik Neszmélyből. A kora-délutáni órákban sor kerül a hajó ünnepélyes fogadására (korhű egyenruhás hagyományőrző haditengerész-alakulat felvonulása fúvószenekari kísérettel), üdvözlő beszédek megtartására. Délután konferenciára kerül sor az alábbi témákkal (egyeztetés alatt):
   • Dezsény Zoltán (TIT HMHE): A Cs. és Kir. Dunaflottilla története
   • Dr. Margitay-Becht András (Cs. és Kir. Dunaflottila Hö.E.): A LAJTA Monitor Múzeumhajó története
   • Stankovics András (TIT HMHE): A LAJTA Monitor Múzeumhajó felújítása
   • Tóth János Attila (KÖH): A hajózási, hajózástörténeti és víz alatti kulturális örökség védelmének aktuális hazai és nemzetközi eredményei, a „Hajózási és Folyami Örökség Központok Hálózata” projektjének bemutatása
   • Dr. Balogh Tamás (TIT HMHE): A Duna-menti települések kulturális örökségvédelmi tevékenységének perspektívái – az Európai Duna Stratégia és az integrált gazdasági hasznosítás
  • Május 3-4.: A LEITHA Monitor bemutatása a közönségnek, tárlatvezetés a TIT HMHE tagjai által.
 4. Budapest (május 6-21.)
  Facebook esemény
  Letölthető brossúra: külzet, belzet
  • Május 6-16.: Tájékoztatjuk a Tisztelt Érdeklődőket, hogy a LAJTA Monitor Múzeumhajó az Emlékév budapesti programjainak ideje alatt – a Zoltán Gőzös Alapítványtól származó (honlapunkon is közzétett) előzetes információkkal ellentétesen – nem az Akadémiánál, hanem az újpesti hadikikötőben állomásozik.
   A hajót kizárólag csoportok és csak előzetes bejelentkezés alapján, szervezetten kísérővel látogathatják a katonai létesítmény rendjéhez igazodóan. A fedélzetén a TIT – Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület tagjai szakszerű tárlatvezetést biztosítanak.
   A bejelentkezést legkésőbb két nappal (48 órával) a látogatás tervezett időpontja előtt kell megtenni a [email protected] vagy a [email protected] címen. A hadihajó a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tiszteletbeli zászlóshajója, és az alakulat hadikikötőjében állomásozik, ez indokolja a szigorú szabályokat.
   A Lajtához a 3-as metró Újpest központ megállóhelyétől a Centrum Áruház mellől induló 104-es és 204-es autóbuszokkal a Bagaria utcai megállóhelyig utazva lehet eljutni.
  • Május 17.: A 140. születésnap megünneplése a Hadikikötőben, ifjúsági tanulmányi verseny és játékos vetélkedők a hadikikötőben és a város különböző pontjain (geocaching).
  • Május 21.: A LAJTA monitor részt vesz a Magyar Honvédelem Napja alkalmából rendezett hazai ünnepségsorozat nyitó rendezvényén (amely 1992-től minden év május 21-én Buda várának 1849-es visszavételére emlékeztet), majd útnak indul Baja felé.
   Az 1848-as események szereplői közül egyébként a tengerészet is több – máig ünnepelt (ám haditengerészeti gyökereiről ma már jószerével nem is ismert) – ünnepnapot adott a Honvédségnek: június 25-e például a magyar honvéd folyamerők napja (amely az önálló haderőnemi státuszát 2001. július 31-én elvesztett Honvéd Folyami Flottilla csapatünnepe is volt), augusztus 19-e pedig a magyar honvéd tüzérség napja. Az első időpont arról nevezetes, hogy 1848-ban ezen a napon bocsátották vízre a magyar kormány szolgálatában álló MÉSZÁROS hadigőzöst, amely egész Európa legelső felfegyverzett folyami gőzhajója volt, míg a második alkalommal arra emlékezünk, hogy ugyanez a hajó a Magyar Honvédség részéről Neszmélynél leadta a szabadságharc legelső lövéseit.
   Az útnak induló hajót – Őfelsége S.M.S. LEITHA monitorát – az összegyűlt állami, katonai és civil méltóságok, valamint a főváros képviselői és közönsége búcsúztatják. Az ünnepi rendezvényre meghívást kap Tarlós István főpolgármester és a Duna-parti kerületek polgármesterei, esetleg a parlamenti pártok frakció vezetői, valamint a Honvédelmi Miniszter az illetékes államtitkárokkal, továbbá a diplomáciai testület tagjai (nagykövetek és katonai attasék, valamint a nemzetközi sajtó budapesti tudósítói), akik ingyenes tárlatvezetés keretében tekinthetik meg a hajót.
 5. Baja (május 24.-június 1.)
  Facebook esemény
  Letölthető brossúra: külzet, belzet
  • Május 24. A TIT HMHE „Haditengerészetünk emlékei” c. kiállításának megnyitója az Eötvös József Főiskola Műszaki és Közgazdaságtudományi Kar aulájában (6500 Baja, Bajcsy-Zsilinszky u. 14.)
  • Május 24-június 1.: A LEITHA Monitor bemutatása a közönségnek, tárlatvezetés a TIT HMHE tagjai által.
  • Május 29. A hősök napja alkalmából csicseri Csicsery László shgy. és Mahr Jenő shgy. egykori bajai síremlékének újjáavatása.A bajai programok és a LAJTA Emlékév hivatalos zárásaként sor kerül a „Hajózási örökségünk – a vízi és a víz alatti kulturális örökség megőrzésének és hasznosításának kihívásai és lehetőségei” című záró-konferenciára.

Belépődíjak és nyitvatartás

Egyéni látogatók belépődíja: 1.000 Ft (felnőtt), 500 Ft (diák).
Iskolás csoportoknak a belépés díjtalan (ehhez kérjük előzetesen regisztráljanak a [email protected] címen). A belépőkből befolyó összeg a LEITHA Emlékév további programjainak megvalósítását szolgálja.

A Lajta Monitor Múzeumhajó azokon a napokon, amikor tárlatvezetés folyik a hajón, 9-18 óra között látogatható.