Újrakeresztelés 2010. augusztus 20-án

Az újrakeresztelés képei

Az újrakeresztelés képeinek megtekintéséhez kérjük kattintson ide.

Program

Az újrakeresztelés, hajós felvonulás 2010. augusztus 20-án lesz az állami ünnepségsorozat részeként. Kezdete 14:30, vége előreláthatólag 15:30. Programpontok:

 • Himnusz
 • A HM HIM főigazgatója, Dr. Holló József ny. altárbornagy felkérő beszédje
 • Dr. Hendéné Stiber Szilvia újrakeresztelő beszéde
 • Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter méltató beszéde
 • A Lajta monitor megáldása ökumenikus szertartás keretében
 • A MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred és a Lajta Monitor Múzeumhajó díszsortüze
 • Szózat
 • Európai Himnusz

Az újrakeresztelésre megjelent A LEITHA monitor – az utolsó osztrák-magyar hadihajó története című könyv! Részletek lejjebb.

A ceremónia után a hajó megtekinthető, bejárható lesz, a belsejében található korhű berendezéssel, kiállítással együtt, a következő időszakokban:

 • 20-án 16 és 18 óra között
 • 21-én 10 és 20 óra között
 • 22-én 10 és 12 óra között

Helyszín

A hajós felvonulás helyszíne a Duna Lánchíd és Margit híd közötti szakasza. A Lajta monitor az újrakereszteléskor az Országház északi kapujának magasságában lesz a pesti rakparttól kb. 30 méterre, így a ceremónia onnan megtekinthető.
A felvonulás után a Leitha az Akadémia I. kikötő (U-10708-30 jelű) pontonjához fog kikötni, ahol tárlatvezetés keretében a fenti időszakokban bejárható.

Hajós felvonulás

Az újrakeresztelés nagyszabású, polgári és katonai hajókból álló hajós felvonulás keretében történik, melynek vázlata az alábbi képen látható (kattintásra nagyobb méretben is megtekinthető).

Az újrakeresztelés, felavatás tervezett programjának nézeti képe

Brossúra:

Az újrakeresztelésről, az újjáépített Lajta monitor augusztus 20-án történő felavatásáról készült egy brossúra is, mely innen letölthető:

A LEITHA monitor – az utolsó osztrák-magyar hadihajó története

Megjelent Margitay-Becht András új LAJTA-könyve!

Dr. Margitay-Becht András, a LAJTA monitor megmentője, aki komoly hazai és nemzetközi kutatómunkát végzett a hajó történetének dokumentálására és 2007-ben önálló forráskötetbe gyűjtve adta ki gyűjtőmunkája eredményét, most újabb kötettel jelentkezett. A LEITHA monitor – az utolsó osztrák-magyar hadihajó története című kiadvány színes és látványos, könnyen követhető és olvasmányos formában dolgozza fel a hajó történetét. A kötetet szerkesztő és tervező Balogh Tamás arra törekedett, hogy a kötet tartalma látványában és képi megjelenésében a LAJTA Monitor Múzeumhajó fedélzetén megtekinthető állandó kiállítás anyagához igazodjon, így lényegében a kiadvánnyal mindenki „haza viheti” a LAJTÁT.

A kötet az újrakeresztelés alkalmából jelent meg és a Lajtán a hajó kikötése után 20-án (16:00 és 18:00 óra között) megvásárolható. Rendelést felveszünk a TIT Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület elérhetőségein (a [email protected] címen és a Hajósnép.hu honlapon).

Ízelítőül letölthető a kiadvány címlapja: LEITHA monitor – az utolsó osztrák-magyar hadihajó története