Újrakeresztelés 2010. augusztus 20-án

Az újrakeresztelés képei

Az újrakeresztelés képeinek megtekintéséhez kérjük kattintson ide.

Program

Az újrakeresztelés, hajós felvonulás 2010. augusztus 20-án lesz az állami ünnepségsorozat részeként. Kezdete 14:30, vége előreláthatólag 15:30. Programpontok:

 • Himnusz
 • A HM HIM főigazgatója, Dr. Holló József ny. altárbornagy felkérő beszédje
 • Dr. Hendéné Stiber Szilvia újrakeresztelő beszéde
 • Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter méltató beszéde
 • A Lajta monitor megáldása ökumenikus szertartás keretében
 • A MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred és a Lajta Monitor Múzeumhajó díszsortüze
 • Szózat
 • Európai Himnusz

Az újrakeresztelésre megjelent A LEITHA monitor – az utolsó osztrák-magyar hadihajó története című könyv! Részletek lejjebb.

A ceremónia után a hajó megtekinthető, bejárható lesz, a belsejében található korhű berendezéssel, kiállítással együtt, a következő időszakokban:

 • 20-án 16 és 18 óra között
 • 21-én 10 és 20 óra között
 • 22-én 10 és 12 óra között

Helyszín

A hajós felvonulás helyszíne a Duna Lánchíd és Margit híd közötti szakasza. A Lajta monitor az újrakereszteléskor az Országház északi kapujának magasságában lesz a pesti rakparttól kb. 30 méterre, így a ceremónia onnan megtekinthető.
A felvonulás után a Leitha az Akadémia I. kikötő (U-10708-30 jelű) pontonjához fog kikötni, ahol tárlatvezetés keretében a fenti időszakokban bejárható.

Hajós felvonulás

Az újrakeresztelés nagyszabású, polgári és katonai hajókból álló hajós felvonulás keretében történik, melynek vázlata az alábbi képen látható (kattintásra nagyobb méretben is megtekinthető).

Brossúra:

Az újrakeresztelésről, az újjáépített Lajta monitor augusztus 20-án történő felavatásáról készült egy brossúra is, mely innen letölthető:

A LEITHA monitor – az utolsó osztrák-magyar hadihajó története

Megjelent Margitay-Becht András új LAJTA-könyve!

Dr. Margitay-Becht András, a LAJTA monitor megmentője, aki komoly hazai és nemzetközi kutatómunkát végzett a hajó történetének dokumentálására és 2007-ben önálló forráskötetbe gyűjtve adta ki gyűjtőmunkája eredményét, most újabb kötettel jelentkezett. A LEITHA monitor – az utolsó osztrák-magyar hadihajó története című kiadvány színes és látványos, könnyen követhető és olvasmányos formában dolgozza fel a hajó történetét. A kötetet szerkesztő és tervező Balogh Tamás arra törekedett, hogy a kötet tartalma látványában és képi megjelenésében a LAJTA Monitor Múzeumhajó fedélzetén megtekinthető állandó kiállítás anyagához igazodjon, így lényegében a kiadvánnyal mindenki „haza viheti” a LAJTÁT.

A kötet az újrakeresztelés alkalmából jelent meg és a Lajtán a hajó kikötése után 20-án (16:00 és 18:00 óra között) megvásárolható. Rendelést felveszünk a TIT Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület elérhetőségein (a [email protected] címen és a Hajósnép.hu honlapon).

Ízelítőül letölthető a kiadvány címlapja: LEITHA monitor – az utolsó osztrák-magyar hadihajó története