Contents tagged with magyar_tengerészek_egyesülete

 • „Musculum”-mal a Dunán

  Tags: tit_hmhe, limes, magyar_limes_szövetség, magyar_tengerészek_egyesülete, óbudai_sportegyesület, római_hajózás, pannonia, musculus, ripa_pannonica

  TIT HMHE: 37. Musculus római futárhajó a római partonEgyesületünk – a Magyar Limes Szövetséggel, a Magyar Tengerészek Egyesületével és az Óbudai Sportegyesülettel összefogva – ezúttal a televízió nyilvánossága előtt igyekezett tudatosítani az ókori római Pannónia és a hajózás szoros összefüggését.

  Az ATV 2011. augusztus 26-án készítette el „Hazai turizmus” c. műsorának a Római Birodalom pannóniai határszakaszáról szóló epizódját, amely szeptember 2-án, illetve 6-án került adásba (szerkesztő, műsorvezető: Gyetván Csaba). A közel egyórás műsorban az Óbudai Sportegyesület és Horváth „Indián” Pál önzetlen és nagybecsű segítségének köszönhetően az óbudaiak által rekonstruált római futárhajó, egy „musculum” („kisegér”) evezőspadján idézhettük fel az ókori hajósok életét.

  A műsor letölthető a következő linkről: http://atv.hu/videotar/20110902_a_hires_limes

  A felvétel alkalmával készült fotók pedig megtekinthetők fotótárunkban.

  Hazánk 2012-ben pályázhat arra, hogy a Római Birodalom országunkon át futó határvonala, a mellette lévő tornyok, erődök és egyéb építmények az UNESCO világörökség részévé váljanak. A Római Birodalom egykor 5 500 km hosszú határai mentén minden limes-szakasznak megvannak a maga sajátosságai (Britanniában ott a Hadrianus-fal, Syriában a sivatag, stb.). Az oltalom alá helyezett hazai romok bemutatásánál ezért alapvető fontosságú, hogy Pannonia számára is egyedi arculatot találjunk.

  Erre tekintettel egyesületünk és a Limes Szövetség a „hajózó rómaiak” bemutatását szánja az egyik fő attrakciónak (elvégre Róma több flottája és flottillája közül a Kárpát-medencei Duna-szakaszon szolgáló a legnagyobbak egyike volt – hajóállománya és legénységének létszáma meghaladta Róma tengeri flottáinak nagyságát). Erre alapozva biztosítható, hogy a bel- és külföldi érdeklődők, turisták számára olyan programokat kínáljunk, amelyek máshol nem elérhetők, illetve, amelyek kiemelik a pannóniai limes egyedi vonását: a védelmi rendszer szoros összefüggését a Dunával és a hajózással.

  Weboldalunkról letölthetők a rekonstrukcióról szóló cikkek